Biografie

Peter van Stralen studeerde grafische vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten te Arnhem. Tijdens die studie werd zijn interesse voor de fotografie gewekt. Sindsdien werkt hij als autonoom kunstenaar/fotograaf, wiens niet-commerciële activiteiten zich voornamelijk richten op de geënsceneerde zwart-witfotografie. Daarnaast is hij als fotograaf actief op het terrein van kunst en cultuur in het algemeen.

Zijn foto’s zijn vele malen en in veel verschillende landen gepubliceerd en tentoongesteld, van de beroemde Leica Gallery in Duitsland tot de 25CPW Gallery in New York. In maart 2001 publiceerde Umschau-Braus Verlag in Frankfurt, Duitsland, zijn fotoboek ‘FIGUREN’ (ISBN: 3-8295-6832-0) en in oktober 2014 verscheen zijn tweede fotoboek, genaamd: ‘ODD BODIES’ (ISBN: 978-90-9028745-4).


Motivatie en stijl

Hij omschrijft zichzelf graag als een ‘tweedimensionale beeldhouwer’ die het liefst met danseressen werkt, omdat zij op een heel natuurlijke wijze kracht en gratie met elkaar kunnen verenigen.
Zijn stijl is sterk beïnvloed door zijn achtergrond als grafisch ontwerper: die stijl is tamelijk eenvoudig en direct. Daardoor speelt hij op een ongecompliceerde manier met de vrouwelijke lichaamsvormen. Voor hem betekent ‘minder’ vaak: ‘meer’ en in die zin kan hij als een minimalist worden beschouwd. Zowel vorm als compositie spelen een belangrijke rol in zijn werk, en omdat -naar zijn mening- kleur vaak afleidt van de essentie van een beeld, geeft hij de voorkeur aan zwart-wit foto’s. Om modieuze of tijdgebonden invloeden te vermijden, creëert hij zijn beelden bovendien bewust in een vrijwel tijd- en ruimteloze omgeving. En aangezien de danseressen als tolken fungeren, probeert hij ook elke identificatie van de persoon achter de figuur op de foto te vermijden, waardoor de aandacht van de kijker volledig op de vorm van het beeld wordt gevestigd.In deze serie ‘ODD BODIES’ benadrukt hij thema’s als onthechting en vervreemding door het vrouwelijk lichaam vanuit een ander perspectief te fotograferen. Daarin zijn vrouwen niet enkel vertrouwd en sensueel, maar ook aangenaam vreemd en fascinerend veelzijdig. Hij probeert het vrouwelijk lichaam zo te laten zien dat men zich weer kan verwonderen over ogenschijnlijk gewone vormen. Deze fotoserie is daarom een weerspiegeling van zijn bewondering voor deze danseressen.


Techniek

Hij werkt momenteel met een Nikon D3x DSLR camera, een 24 – 70mm 1:2.8 G ED Nikkor AF-S zoom objectief en een 85mm 1: 1.4 G Nikkor AF-S objectief.
Alle opnamen zijn in de studio gemaakt met Bowens Esprit 1000 flitsapparatuur.
Afdrukken op een Epson Sure Color p800 A2 printer